Jubileumskonserten PÅ VÄG

21.05.2019 kl. 08:31
Den första av de två jubileumskonserterna hölls den 4. maj kl. 17 i Fabrikssalen i Konstfabriken i Borgå.

Så var det äntligen dags för den första av de två jubileumskonserterna vilken hölls i Borgå. Koristerna hade redan varit på plats och övat i ett par timmar när publiken i en strid ström anlände till Konstfabriken. Körerna har både enskilt och tillsamman länge övat för konserten så det var roligt att se att salen fylldes med en förväntasfull publik.

Extra spännande blev det också eftersom Amanda Henriksson, som är konstnärlig ledare för hela BSMF:s jubileumsår, ca en vecka innan konserten hade nedkommit med sin förstfödda baby och av förståeliga skäl inte kunde närvara. Amanda är dirigent för Alvakören och hon skulle även både leda och ackompanjera förbundskören tillsammans med de andra dirigenterna Jessica Lång och Gustav Antell. Alla visste att det kunde gå så här så litet förberedda var vi och som tur är finns det duktiga människor i vårt förbund. Jessica och Gustav tog över och allt gick bra!

Första delen av konserten inleddes av Alvakören följd av Box sångkör (som också firar 100 år i år) och Östersundom sångkör. Däremellan sjöng Borgå Damkör, som numera är en del av Alvakören, Georgia on My Mind och Borgå gymnastikförening uppträdde med ett dansnummer, musik: Molly Sandén - Sand.

I pausen bjöds det på Brunbergs kyssar och konfekt. Dessutom fanns det tid att mingla med nära och kära som fanns i publiken.

Efter pausen sjöng Östersundom sångkör och Box sångkör tillsammans den vackra visan Vänskap innan det var dags för hela förbundskören att ställa upp sig på scenen och avsluta konserten med den gemensamma delen. Det var inte helt lätt att få hela förbundskören att rymmas på scenen så att alla kunde kunde se i sina mappar och framför allt att alla såg dirigenten. Liksom de enskilda körernas repertoarer var också förbundskörens repertoar en blandning av gammalt och nytt. Både text och musik var i flera av sångerna skrivna och/eller tonsatta av lokala förmågor, Amanda Henrikson, Mia Maroff och Dan-Ulrik Almqvist för att nämna några.

Vad är en konsert utan allsång? Den här gången fick publiken sjunga med i Modersmålets sång innan hela konserten avslutades med Jean Sibelius Hymn ur Finlandia.

Länk till programbladet finns här >>

Ann-Louise Gleisner